De gemeente Watermaal-Bosvoorde kiest voor een burgerbegroting en wil zo zijn inwoners betrekken bij de organisatie van hun wijken. Geïnteresseerde burgers kunnen via het digitaal platform MijnOpinie hun ideeën delen met de andere inwoners en het gemeentebestuur.
De herinrichting van een park, een nieuw cultureel aanbod of een ecologisch project. Het zijn allemaal ideeën die de inwoners van Watermaal-Bosvoorde kunnen lanceren op MijnOpinie, het digitale platform voor burgerparticipatie dat ontwikkeld werd door de FOD Beleid en Ondersteuning.
Burgerparticipatie voor een beter bestuur
Het digitale platform MijnOpinie kan door alle openbare overheden gebruikt worden om de burger te bevragen. Door de mening van de inwoners te vragen en hen zo bij het beleid te betrekken, kunnen de lokale besturen beter inspelen op de noden van hun inwoners.
Watermaal-Bosvoorde gebruikt het platform om te luisteren naar de ideeën van zijn inwoners, maar MijnOpinie kan voor veel vormen van burgerparticipatie gebruikt worden. Zo is het mogelijk om via dit platform burgers te informeren of te bevragen via een petitie, maar ook intensieve vormen van burgerparticipatie, zoals co-creatie, kunnen door dit platform ondersteund worden.
MijnOpinie in de praktijk
Het gemeentebestuur van Watermaal-Bosvoorde gebruikt MijnOpinie in het kader van een burgerbegroting. Inwoners kunnen tot eind februari 2020 via dit platform laten weten welke ideeën zij hebben voor hun wijk. Na deze eerste vragenronde organiseert de gemeente fysieke bijeenkomsten, waarbij burgers en bestuur samen de verschillende ideeën bespreken.
Ten slotte wordt er een stemronde georganiseerd, waarbij iedereen ouder dan 16 jaar kan kiezen voor het project dat zijn of haar voorkeur wegdraagt. Het digitale platform zal er in Watermaal-Bosvoorde voor zorgen dat het gemeentebestuur investeert in projecten die de inwoners nauw aan het hart liggen.
