Met het Digital Belgium Skills Fund geeft de overheid financiële steun aan projecten die kwetsbare jongeren en (jong-)volwassenen digitale vaardigheden aanleren. Op die manier worden hun kansen op sociale inclusie en economische zelfstandigheid vergroot.
Het fonds
Sinds de oprichting van het fonds in 2017 wordt er jaarlijks een oproep gedaan om projecten in te dienen. Vorig jaar konden 25 projecten rekenen op steun van het fonds. De impactanalyse die elk jaar gemaakt wordt, laat goed zien dat het fonds zijn objectieven haalt: door de evenwichtige aanpak is er een duidelijke meerwaarde naar digitalisering en het verwerven van digitale vaardigheden bij de doelgroepen.
Wat dit concreet betekent, kan je zien in onderstaande documentaire waarin we enkele projecten die in 2019 een subsidie ontvingen, voorstellen.
Nieuwe projecten
In 2020 wordt het initiatief voortgezet. Bij de projectoproep voor 2020 dienden maar liefst 62 organisaties uit heel België een dossier in. 27 projecten (13 Franstalige en 14 Nederlandstalige) werden door een onafhankelijke jury geselecteerd en voorgelegd aan de bevoegde minister. Samen kunnen ze beroep doen op een bedrag van 5,8 miljoen euro, dat gebruikt zal worden om hun werking te organiseren (bijvoorbeeld om materiaal aan te kopen of om lesgevers in te schakelen).
De Franstalige blindenorganisatie Eqla is één van de geselecteerde verenigingen die in 2020 financiële steun van het Digital Belgium Skills Fund ontvangt. Eqla zet zich in voor een betere integratie van blinden in de maatschappij en zoekt voortdurend naar oplossingen die de autonomie en de ontwikkeling van blinden kunnen verhogen. Het project dat Eqla indiende bij het Digital Belgium Skills Fund heet BlindCode. Dit is een nieuwe training die zich richt op IT-ontwikkelaars en -consultants gespecialiseerd in het aanpassen van web- en mobiele toepassingen voor mensen met een visuele beperking. Met dit project hoopt Eqla de digitale wereld toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden.
Ook TechnocITé en CodeFever kunnen in 2020 opnieuw op steun van het fonds rekenen. TechnocITé voorziet in fundamentele vaardigheidstrainingen voor ICT-beroepen en biedt ondersteuning voor initiatieven om ondernemerschap toegankelijk te maken voor jongvolwassenen uit kansarme milieus. Met hun digiBIRD-project bieden ze workshops in nieuwe technologieën aan. CodeFever richt zich op kinderen van 8 tot 16 jaar. De kinderen kunnen op een speelse manier kennismaken met de programmeerwereld aan de hand van een uniek en erkend leertraject, waarbij ook de ouders betrokken worden.
