In mei 2018 werden de resultaten van de ‘Digital Economy and Society Index’ (DESI) bekendgemaakt. Dit rapport meet en analyseert jaarlijks de digitale performantie van alle EU-lidstaten. België behaalde dit jaar een mooie achtste plaats.
Het DESI-verslag geeft een overzicht van de vooruitgang die de lidstaten boekten op 5 vlakken: digitale connectiviteit, online skills, internetgebruik, digitalisering van bedrijven en digitalisering van overheids- en gezondheidsdiensten.
Europese ranking
België prijkt in de lijst op de 8ste plaats op 28 lidstaten. Daarmee moeten we Denemarken, Zweden, Finland, Nederland, Luxemburg, Ierland en de UK aan ons laten voorbijgaan. De absolute prestaties op alle DESI-gebieden zijn voor ons land verbeterd in vergelijking met 2017. Toch zijn we lichtjes gedaald in de algemene ranking, mede door de goede prestaties van andere landen in de referentiegroep.
Belgische resultaten
Op vlak van digitale overheidsdiensten gaat België er voor ‘vooraf ingevulde formulieren’ en ‘e-gezondheidsdiensten’ lichtjes op vooruit. Wat betreft het hergebruik en de analyse van ‘open data’ is er zelfs een forse stijging op te merken. In andere domeinen is er zeker nog ruimte voor verbetering. De volledige DESI-resultaten specifiek voor België kan je raadplegen in dit uitgebreide verslag.
Digitale streefdoelen
En wat brengt de toekomst? De federale overheid zet haar inspanningen inzake digitale transformatie onverminderd verder en blijft evolueren in de richting van een e-government. In het licht van het huidige DESI-rapport koestert België concreet volgende actiegerichte, maar realistische ambities:
- België moet in de top 3 staan van de Digital Economy and Society Index (DESI).
- Het komt erop aan om 3/4 van de bevolking te activeren om digitale toepassingen te gebruiken.
- We streven ernaar om 75% van alle interacties tussen overheid en burger digitaal te laten verlopen.
Continue monitoring
Benieuwd naar de huidige stand van zaken en de geboekte vooruitgang om dit te realiseren? Een duidelijk overzicht van de graad van digitalisering van onze diensten en hun gebruik, inclusief budgettaire efficiëntie vind je op het Digital Dashboard. Daar kan je de prestaties en realisaties van de federale overheid op vlak van digitalisering continu glashelder opvolgen.
