Vanaf 31 maart 2019 behoort de papieren akte voor een geboorte, naamsverandering of huwelijk definitief tot het verleden. Er komt een digitale akte in de plaats die wordt opgeslagen in een centrale databank (DABS).
De ambtenaar van de burgerlijke stand zal de akte in de toekomst enkel elektronisch kunnen ondertekenen met de elektronische identiteitskaart. Burgers hoeven zelf ook niet langer hun handtekening te zetten, die van de ambtenaar volstaat.
De verplichte digitalisering maakt komaf met de ongemakken van de miljoenen papieren aktes die in stadhuizen, rechtbanken en buitenlandse consulaten worden bewaard. Dat betekent dus een flinke besparing op papier, ruimte en bewaringskosten. Er ging een maandenlange voorbereiding aan vooraf waarbij oude aktes uit lokale registers, 589 gemeentelijke registers en 102 consulaire posten uit het buitenland werden geïntegreerd in de nieuwe databank.
Bovendien wordt het Rijksregister automatisch bijgewerkt wanneer een akte wordt gewijzigd. Burgers hoeven zelf ook geen aktes meer op te vragen, want de overheid kan ze op aanvraag doorgeven aan andere diensten dankzij de rechtstreekse toegang tot de databank. Daarmee verlaagt de werklast van de gemeentelijke administraties aanzienlijk. De uittreksels worden steeds uniform afgeleverd en kunnen enkel digitaal worden opgemaakt en gewijzigd door medewerkers met de juiste toegangsrechten.
