Digitale interacties tussen federale overheid en burger in drie jaar tijd verdubbeld.
Het digitaliseren van de overheid zorgt voor een groter gebruiksgemak.
Het aantal digitale interacties tussen burgers en de overheid is sinds het begin van deze legislatuur meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit het nieuwe Digitaal Transformatie Dashboard dat minister van Digitale Agenda Alexander De Croo lanceerde. Onder meer het gebruik van MyBelgium (+240%), Police-On-Web (+173%) en eBirth (+151%) scheren hoge toppen. Op jaarbasis betekent de digitalisering van de overheid een besparing van minstens 32 miljoen euro.
eBox als extra boost
“We staan nog maar aan het begin van een digitale revolutie bij de overheid,” zegt minister De Croo. “Door de introductie van de eBox kunnen burgers en bedrijven vanaf volgend voorjaar via één plek al hun digitale communicatie met overheden opvolgen. Dat zal de digitalisering van de overheid en vooral het gebruik een extra boost geven.”
Volg de vooruitgang
Het nieuwe Digital Dashboard toont de vooruitgang van de digitale transformatie van de overheid, zowel op het vlak van het gebruik als van budgettaire efficiëntie. De gegevens werden gebundeld door het Digital Transformation Office van de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA). Uit de cijfers blijkt dat zowat alle digitale overheidstoepassingen van de federale overheid de voorbije drie jaar een sterk groei kenden.
Transparant
“Echte digitale transformatie is een grote uitdaging, vertrekt vanuit duidelijke prioriteiten en vraagt eerlijkheid en transparantie over waar je vandaag staat. Dat is precies wat we met het Digital Dashboard willen bereiken”, zo zegt Ben Smeets, topman van het Digital Transformation Office.
Belangrijke kostenbesparing
Het digitaliseren van de overheid zorgt voor een groter gebruiksgemak. Digitale loketten zijn 24/7 open en burgers en bedrijven krijgen er een volledig overzicht. Maar daarnaast betekent het digitaliseren van de overheid ook een belangrijke kostenbesparing. De Dienst Administratieve Vereenvoudiging berekende dat in 2016 de digitalisering van de overheid goed was voor een besparing van 32,4 miljoen euro voor burgers en bedrijven. In 2014 bedroeg die kostenbesparing nog maar 9,6 miljoen euro.
