Vandaag ondervinden burgers en ondernemers nogal wat administratieve hinder binnen de Europese eengemaakte markt (vrij verkeer van mensen, goederen, diensten, en kapitaal). Dat zet een rem op de competitiviteit. Een flinke rem: door een efficiëntere interactie met de overheid, zouden Europese burgers 800.000 uur tijd kunnen winnen, en ondernemers maar liefst 11 miljard euro besparen!
Vlotte toegang tot informatie
Met de Single Digital Gateway pakken we dit probleem aan. Het doel? De huidige digitalisatie van de overheden verder uitbouwen, en deze beschikbaar maken via één Europees toegangspunt. Zo zullen burgers en ondernemers op elk moment toegang hebben tot eenduidige, kwalitatieve informatie. Tegelijk kan men zelf administratieve procedures uitvoeren, eventueel met bijkomende ondersteuning door overheidsdiensten.
Om de eigenheid van elke lidstaat te behouden, wordt er volop ingezet op interoperabiliteit via allerhande standaarden, zoals bijvoorbeeld CPSV-AP (Core Public Service Vocabulary Application Profile). Dat datamodel beschrijft verschillende levens- en bedrijfsgebeurtenissen en de daaraan verbonden openbare diensten.
Samenwerking
Bij de ontwikkeling van de Single Digital Gateway werken ook in ons land verschillende overheidsniveaus nauw samen. De FOD Economie vertolkte de Belgische standpuntbepaling, het DG Digitale Transformatie adviseert bij de oplossingen en werkt daarvoor samen met de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV), dat het overkoepelende organisatorische luik van deze implementatie opneemt.
De Single Digital Gateway, met grote meerderheid goedgekeurd in het Europees Parlement op 13 september, is een initiatief om de Single Digital Market te ondersteunen. Dat bouwt op zijn beurt verder op de eIDAS (electronic IDentification, Authentication and trust Services). Europa wil de Single Digital Gateway tegen eind 2020, als onderdeel van het reeds bestaande Your Europe portaal, klaar hebben. De lidstaten krijgen 5 jaar tijd om te voldoen aan de verordening.
