Je veilig online aanmelden, kan binnenkort ook bij Europese overheidsdiensten. De Europese Commissie zal in het kader van de eIDAS-wet onze Belgische elektronische identiteitskaart erkennen als officieel middel om je online te identificeren. We zetten de belangrijkste weetjes hierover even op een rijtje.
1. Waarom is die wet er gekomen?

In België hebben wij onze eigen eID, waarmee we bij onze overheid kunnen inloggen, documenten kunnen aanvragen of onze belastingaangifte kunnen indienen. Handig, behalve als je een document van een buitenlandse overheid nodig hebt… De andere Europese landen hebben ook allemaal hun eigen elektronische applicaties, maar die zijn voorlopig enkel toegankelijk voor de inwoners van dat land zelf. De Europese Commissie wil daar nu komaf mee maken.
2. Wat zegt die eIDAS-wet?

eIDAS staat voor “Electronic Identification and Trust Services for electronic transactions in the Internal Market”. Dat zijn veel woorden om te zeggen dat erkende eID’s ook buiten de landsgrenzen moeten kunnen gebruikt worden. De Europese Commissie wil investeren in innovatie en ontwikkeling van online overheidsdiensten. Met deze wet wil ze alle administratieve en technische beslommeringen die bij grensoverschrijdende elektronische transacties komen kijken, wegwerken.
3. Wie heeft hier voordeel bij?

Wij! Stel je voor dat je in Nederland te snel reed en een bekeuring kreeg. Binnenkort kan je je gewoon met je eigen eID aanmelden op het Nederlandse systeem om je dossier in te kijken. Ook wie als expat aan de slag gaat, zal voor heel wat documenten niet meer urenlang aan een balie moeten aanschuiven. Bye bye administratieve rompslomp, welkom tijdswinst!
