Uit onderzoek blijkt dat mensen op heel wat obstakels stuiten als ze informatie opzoeken op officiële websites van andere EU-lidstaten. Ze hebben moeite om in te schatten of die informatie effectief betrouwbaar is en vinden het niet makkelijk om contact op te nemen met de overheidsinstanties zelf en om alle procedures te doorlopen. Daar komt met de Europese verordening rond de Single Digital Gateway verandering in.
Wat is het?
De Single Digital Gateway (SDG) is één digitale toegangspoort voor de Europese Unie. Die biedt Europese burgers en bedrijven online toegang tot informatie, procedures en diensten voor ondersteuning. Zo vinden ze sneller en eenvoudiger de juiste informatie die ze nodig hebben om te wonen, studeren of werken in een andere EU-lidstaat. Je vindt er bijvoorbeeld de procedure om je adres te wijzigen, een voertuig te importeren, een Europese gezondheidskaart aan te vragen en zelfs je eigen bedrijf te starten.
Intensieve samenwerking vereist
SDG is een erg ambitieus project waarbij alle lagen van de administratie betrokken en geëngageerd zullen moeten samenwerken om er een succes van te maken. Die samenwerking wordt mogelijk gemaakt door een nationaal coördinatieteam. Het bestaat uit de Dienst voor Administratieve Vereenvoudiging (DAV), de Algemene Directie Externe Communicatie van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister en het DG Digitale Transformatie van de FOD Beleid en Ondersteuning.
In de opstartfase
Begin oktober vond de startmeeting voor SDG plaats in België bij het DG Digitale Transformatie. Marian Grubben, hoofd van de afdeling SDG bij het DG Grow van de Europese Unie, schetste er het algemene beeld van de SDG. Vervolgens stelde het coördinatieteam de aanpak voor die in België gehanteerd zal worden. Tot slot kregen de deelnemers een eerste introductie in service design zodat zij dit binnen hun overheidsdiensten kunnen introduceren.
Wat is service design?
Het is een methode die de eindgebruiker centraal stelt en actief betrekt bij de ontwikkeling en optimalisatie van nieuwe digitale dienstverlening. De SDG zal ook op deze manier tot stand komen. Zo kunnen burgers en bedrijven pas écht snel en efficiënt online procedures terugvinden en doorlopen bij publieke diensten over de grenzen heen.
Concreet projectverloop
De verschillende overheidsorganisaties zullen zich in ‘circles’ organiseren om zich te buigen over de SDG-procedures. Daarvoor krijgen ze steun van het coördinatieteam die de ‘circles’ voedt met ideeën, een kennisdelingssysteem ter beschikking stelt en workshops organiseert. Eind dit jaar vindt er alvast een tweede workshop plaats, namelijk ‘Samenwerken in circles: toepassingen vanuit het holacracy model’. Begin 2020 is er ook een technische workshop rond eIDAS gepland, de Europese verordening rond elektronische identificatie en vertrouwensdiensten.
